Wat in 1936 begon als theehuis ‘Ons Ideaal’, is uitgegroeid tot een familiepretpark met avontuurlijke werelden, 30+ attracties en het spectaculaire Aquaventura Slidepark.

In de rubriek ’85 jaar Avontuur’ blikken we terug op de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van Avonturenpark Hellendoorn.

1936-1949 ‘Ons Ideaal’

Jan van den Berg senior opent het theehuis ‘Ons Ideaal’ op de Hellendoornse berg. Om meer bezoekers te trekken, voegt hij speeltoestellen toe. In 1937 wordt Ons Ideaal omgedoopt tot het Ontspanningsoord ‘De Elf Provinciën’ en in de jaren daaropvolgend groeit het theehuis uit tot een restaurant. In 1947 volgt de opening van ‘Het Coniferen Doolhof.’

Jaren 50 – Aanleg Sprookjestuin

In 1956 start de aanleg van ‘De Sprookjestuin.’ De sprookjespoppen worden aangedreven door elektromotortjes en kunnen met een druk op de knop zelf in werking gezet worden.

In de loop der jaren verschijnen vele sprookjesachtige figuren als Assepoester, de Kikkerkoning, Klein Duimpje, de Rattenvanger van Hamelen, de Wolf en de Zeven Geitjes en Vrouw Holle.

 

Jaren 70 – Eerste grote attracties 

In de jaren zeventig verschijnen de eerste grote attracties in het park: ‘Casa Magnetica‘, ‘De Monorail’ en ‘De Old Timers.’ In 1978 treedt de tweede generatie Van den Berg toe, bestaande uit Ben, Hans, en Jan jr. ‘De Elf Provinciën’ wordt omgedoopt in Avonturenpark Hellendoorn.

Een jaar later is de Zeeleeuwenshow voor het eerst te zien en opent de ‘Junglevaart.’ Het Avonturenpark opent haar eerste achtbaan: ‘De Avonturenslang.’


Jaren 80 – Canadian River 

In 1982 krijgt het park nationale bekendheid door de aanleg van ‘Canadian River’, welke nu bekendstaat als de ‘Wild Waterval.’ Het wordt de eerste boomstamattractie van Nederland! In 1983 volgt de eerste uitvoering van de ‘Highdive Show.’ In de jaren daarna verschijnen de attracties ‘Black Hole’, ‘Jungle Rock’ en ‘De Zwanenmolen.’ In 1989 opent André van Duin het ‘Broadway Theater’ met de ‘Magical Monkey Show.’

Ben, Hans en Jan Jr. van den Berg

Jaren 90 – Introductie Tornado 

In de jaren 90 volgt er een verdere uitbouw van het attractie-aanbod. Zo opent in 1990 de eerste achtbaan met een looping en kurkentrekker in het Avonturenpark: de ‘Tornado’. In 1997 wordt ‘De Sungai Kalimantan’ in gebruik genomen, de langste rapid river van Nederland! In 1998 verkoopt de familie Van den Berg het familiebedrijf aan Leisureplan.

Jaren 2000 – Eerste editie Heksendoorn

In 2000 vindt de allereerste editie van Heksendoor plaats, het jaarlijks terugkerende Halloweenevenement en de ‘High Dive Show’ wordt omgedoopt tot de ‘Sky Pirates High Dive Show.’ In 2003 doen Kareltje & Jasmijn en parkmascotte Baba hun intrede. In 2005 verschijnt de familie-achtbaan ‘De Donderstenen’ en een jaar later opent de zweefmolen ‘Piraat Enterhaak’.

Opening Balagos

In het jubileumjaar 2011 wordt het Avonturenpark verkocht aan de ‘Looping Group.’ Twee jaar later volgt de opening van het Aquaventura Slidepark, een groot waterpark met elf waterglijbanen.  In 2018 verschijnt de Mega Disck O’Coaster ‘Het Drakennest.’ ‘Casa Magnetica’ maakt in 2019 plaats voor Fort Knalkruit en voor de allerkleinsten wordt in Dreumesland Baba’s Ruimtereis toegevoegd. De Sky Pirates keren terug en de Tornado-achtbaan verandert in Balagos…

×

WhatsApp Chat

×