Avonturenpark Hellendoorn staat niet alleen bekend om al haar attracties, maar ook om de mooie tuinen in het park! In de blogserie ‘Werken Bij Hellendoorn’ vertelt tuinman Mark Nijenkamp alles over het thematische groen dat het Avonturenpark siert.

Wat begon als een werkplek in een pretpark, is inmiddels uitgegroeid tot een droombaan voor Mark Nijenkamp (45). De tuinman van Avonturenpark Hellendoorn begon in 1997 als tuinmedewerker en draait al bijna 25 jaar mee. Voor zijn werk komt hij in alle uithoeken van het park: van de Sungai Kalimantan tot Dreumesland en de Oldtimers. Mark: “Het is geweldig om te doen. Ik heb veel vrijheid en kom overal!”

Sungai Kalimantan

Het Avonturenpark groeide door de jaren heen, waarbij de attracties hier en daar werden aangepast. Tuinman Mark maakt het allemaal mee en buigt zich elk jaar weer over de vele parktuinen die het park rijk is. Zo is er de exotische tuin van de Sungai Kalimantan: de langste wildwaterbaan. “De planten maken echt onderdeel uit van de attractie. Zodra je in de boot stapt, vaar je op een rivier met stroomversnellingen langs tropische planten. Onderweg kom je zelfs langs een waterval”, legt Mark in geuren en kleuren uit. “Het park is niet alleen een plek waar attracties staan, maar ook een plek vol natuur.” Van jongs af aan is de tuinman gefascineerd door alles wat groeit en bloeit.

Uitdaging
Als tiener kwam Mark al regelmatig in het park. “Als jongen van elf zat ik graag in de botsauto’s, op de plek waar nu het theater staat. En ook de bestuurbare boten kan ik mij nog maar al te goed herinneren.” Ik had al een aantal jaren gewerkt bij een hoveniersbedrijf toen ik de vacature van tuinman bij het Avonturenpark in de krant zag staan. Daarvoor had ik de opleiding Groenvoorziening gevolgd aan AOC De Groene Welle in Zwolle.”

“Zo snel kan gaan!” 
“Ik besloot direct op de vacature te reageren. Een attractiepark leek mij een unieke omgeving om in te werken. Enkele dagen later – op een donderdag – had ik een sollicitatiegesprek met oud-directeur Ben van den Berg. Hij zei dat hij in overleg zou gaan met zijn broer Hans. De dag erna kreeg ik goed nieuws te horen, zijn broer Hans had akkoord gegeven en ik mocht op maandag al langskomen. Zó snel kan het gaan!” vertelt de tuinman enthousiast.

Sungai
In 1997 begon Mark aan zijn eerste monsterklus: de ‘riviertuinen’ van de Sungai. Voor de komst voor de langste Rapid River van Nederland mocht hij samen met zijn collega’s stroomkabels leggen en bamboe en andere planten inplanten. “Op de plaats waar nu de Sungai staat, stond voorheen een opslag met veel bomen. Voor de aanleg van de baan was een grote variatie wilde planten nodig. De tuin zou veranderen in een Indonesisch landschap, met tropische planten en een woest kolkende rivier. En daarvoor mocht ik ideeën aandragen!” Snel daarna Mark zocht de Latijnse namen van de planten op en bracht hij het kostenplaatje in kaart.

Toen de tuinman hoorde dat een groot deel langs de Sungai geplaatst zou worden, reageerde hij blij verrast. “In die tijd heb ik niet alleen allerlei ideeën opgedaan, maar ook heel veel opgestoken van mijn collega’s. Met de meeste werk ik inmiddels al bijna 25 jaar samen. We weten precies wat we aan elkaar hebben en zijn inmiddels helemaal op elkaar ingespeeld”, aldus Mark.

Tuinplan
Als tuinman verricht Mark diverse klussen, van het aanleggen van beplanting tot het snoeien, maaien en het onkruidvrij houden van de tuinen. Zijn doel is om het Avonturenpark er netjes en verzorgd bij te laten liggen. “Dat is wel het mooie van dit vak, dat het zo afwisselend is. Een grote klus, want alles groeit en bloeit maar verder. Eén of twee collega’s van de afdeling Operationele Zaken helpen mij dagelijks mee, bijvoorbeeld met bladblazen of het inplanten.”

Vraagbaak
Als de gasten op het park ergens tegenaan lopen of iets willen weten, kloppen ze geregeld bij de tuinman aan. “Dat kan bijvoorbeeld een vraag zijn, maar ook gaan over de attracties, het restaurant of de toiletten. Ze herkennen mij vaak aan mijn groene tuinbroek en zien mij aan het werk in de tuin.” Mark staat de gasten met plezier te woord. “Regelmatig wordt mij in de tuin gevraagd welke plantensoorten er voorkomen op het park en hoe je deze het beste kunt onderhouden. Omdat ze zelf tuinliefhebber zijn of een mooie tuin hebben, zijn ze nieuwsgierig en willen ze er alles over willen weten.”

,,Ik zie mijn werk als een hobby”
Inmiddels ziet hij zijn werk ‘echt als een hobby.’ “Dat komt vooral door de gezellige sfeer en de vrolijke gasten op het park, maar doordat omdat ik heerlijk buiten kan werken op het park. Eén van de leukste klussen vind ik het snoeien van de heggen, het werken met een minigraafmachine en het maken van tuinontwerpen. En het is fantastisch om de heggen zo mooi en strak mogelijk te snoeien. Tijdens het uitvoeren van de graafwerkzaamheden werk ik vaak samen met collega’s, bijvoorbeeld als er kabels gelegd moeten worden voor een attractie of tuin. Als het regent, ga ik binnen in de werkplaats verder met het slijpen van de kettingzaag. Zo zorg ik ervoor dat ik altijd klussen achter de hand heb”, zo legt Mark uit.

Plezier
“Het belangrijkste is om plezier te hebben om in je werk, want zo houd je het veel langer vol. Welke eigenschappen een tuinman moet hebben? Het is belangrijk dat je rustig blijft en professioneel kunt handelen”, zegt Mark over de vereiste eigenschappen voor een tuinman. Als voorbeeld geeft hij: “Laatst liep ik toevallig langs een gast die per ongeluk zijn enkel had verzwikt en pijn had. Ik stelde de gast gerust en belde de teamleider van Operationele Zaken. Hij nam de gast vervolgens mee naar de EHBO-post.”

Metamorfose
In 2021 werd één van Marks ontwerpen ingezet voor de metamorfose van de Oldtimers. “Het management heeft bij een schets vaak een beter beeld. Daarin verwerk ik al mijn ideeën voor het mooiste soort bomen, gras en planten”, legt Mark uit. “Iedere attractie in het Avonturenpark heeft zijn eigen verhaal, dat zie je terug in de aankleding van de attractie en de tuin. Zo vind je bij de scènes van de Oldtimers wilde bloemen, boerderijdieren en een boerderijtuin. En in Dreumesland zie je juist hele fleurige bloemen, bomen en planten als chrysanten en bloesembomen. Als ik op zoek ben naar inspiratie, gebruik ik Pinterest of Google vaak als inspiratiebron. Vervolgens probeer ik er mijn eigen draai aan te geven. Een opleiding is natuurlijk goed voor je kennis, al leerde ik het meeste van mijn collega’s en door het simpelweg te doen. Maar soms ook door fouten te maken en weer opnieuw te beginnen. Die ruimte om te leren kreeg ik bij het Avonturenpark!”

“Inmiddels kom ik regelmatig met mijn kinderen en vriendin in het park. Het grappige is dat je het park dan op een hele andere manier bekijkt, omdat je het park dan door de ogen van de bezoekers ziet!”

×

WhatsApp Chat

×