In de rubriek ‘Collega’s aan het woord’ zet Avonturenpark Hellendoorn collega’s in de spotlights. Dit keer een interview met Merle Bavius (20). Voor het derde jaar op rij werkt ze achter de schermen mee aan de horroravonden van Screams. “Als de bezoekers enthousiast het spookhuis uitkomen, is mijn missie geslaagd!”

Tijdens Screams mochten de bezoekers naar binnen voor een avond griezelen van de bovenste plank. Vier avonden lang werd het park overgenomen door allerlei duistere figuren: van bloeddorstige bruidjes en zombies tot heksen en clowns.

 

“Het leek mij een geweldige stageplek”
Toen Merle in 2019 de kans kreeg om voor haar CIBAP-opleiding ‘Specialist Schilder’ stage te lopen op het Avonturenpark, hoefde ze niet lang na te denken. Merle: “Het Avonturenpark leek mij een geweldige stageplek, omdat Hellendoorn een populair en bekend pretpark is! Daarnaast wilde ik heel graag meewerken aan Heksendoorn en Screams. Op de eerste stagedag werd ik gelijk goed ontvangen door mijn collega’s en een mooie start maken is natuurlijk erg fijn, want van mijn collega’s kan ik veel leren.”

Griezelpoppen
Tijdens is het interview is Merle druk in de weer met verfkwasten, poetsdoeken en penselen.  “Welkom in House of Witches”, vertelt Merle als ze het spookhuis laat zien. “Dit is ´het huis´ van de rondspokende heksen. Tijdens Screams wordt het hier doodeng! De witches zitten namelijk overal verstopt”, verklapt de schilderes. Samen met haar collega Bart verzorgt ze al het schilderwerk.

“Voor de geluids- en lichteffecten krijgen we hulp van onze elektriciens en de speciale effecten worden geïnstalleerd door de monteurs. Heel leuk om al die bedrijvigheid mee te maken!” Decoratief werk neemt de schilderes voor eigen rekening. Zo mocht Merle de ‘griezelpoppen’ van House of Witches bespuiten met airbrush, een speciale schildertechniek. “Een heel precies werkje, waar geen kwast aan te pas komt. Na de uitleg van mijn collega mocht ik zelf aan de slag gaan. Het is ontzettend leuk om airbrush te gebruiken, de poppen zien er nu nog enger uit!”

House of Witches
Met haar kwasten tovert ze de lege ruimtes op het park om tot Death Lab, House of Witches en Het Horror Hotel. In 2019 werd haar schildering 2Maskers ingezet in het Horror Hotel. In dit bloederige spookhotel – het terrein van The Crew – beleven de bezoekers van Screams allerlei bloedstollende avonturen. “Samen met mijn klasgenoot, Famke Ruiter, maakte ik voor ons afstudeerproject een muurschildering van 2 Venetiaanse maskers, waarvan één gecombineerd met een doodshoofd. Een ontzettend mooie klus, want schilderen is één van de gaafste dingen om te doen!”

“Als we ergens hulp bij nodig hadden, gaf onze collega Bart handige uitleg met praktische voorbeelden, daarna gingen we met z’n tweeën gewoon aan de slag. In totaal mochten we er maar zes weken over doen, dus hadden we de tijd wel nodig.”

Vaste kern
Sinds dit jaar werkt Merle als schildermedewerker op Avonturenpark Hellendoorn. “Ik heb het erg naar mijn zin!” zo vertelt ze. Ze legt uit wat er allemaal bij het schilderwerk voor Screams komt kijken. “Ik schilder muren, voorzie vloeren van een patroon, maar ik zet ook takken vast, haal spullen op voor in de spookhuizen en zet deze op de juiste plek neer, of zet poppen in elkaar.” Tussendoor overlegt ze met haar collega’s. “Dat gaat eigenlijk vanzelf. Zelfs in de pauzes vragen we aan elkaar met welke klussen we bezig zijn en of iemand hulp nodig heeft. We staan altijd voor elkaar klaar. Onze groep bestaat uit een vaste kern, met collega’s van verschillende leeftijden. Het is altijd heel gezellig, we zoeken elkaar echt op”, aldus Merle.

‘Daar gebeuren allerlei onverwachte dingen!’
“Voor de spookhuizen beginnen we altijd met een brainstorm, waarbij we met alle collega’s om tafel gaan en de allerengste horrorscènes bedenken. Elk spookhuis bevat weer een ander verhaal. Zelf haal ik mijn inspiratie meestal van Pinterest, mijn collega Bart haalt zijn inspiratie graag uit horrorfilms en geeft er zijn eigen draai aan in House of Witches. Daar gebeuren allerlei onverwachte dingen!”

“Het is geweldig om in Avonturenpark Hellendoorn te werken. Ik kan hier helemaal mijzelf zijn en ik kan altijd terecht bij mijn collega´s. En het leuke is, is dat mijn werk echt te zien was bij Screams!”

Wild Waterval
Vóórdat Merle als stagiaire begon, liep ze stage bij een schildersbedrijf waar ze de basistechnieken voor het schilderen aanleerde. Op het Avonturenpark kon ze deze basis verder aanvullen. “Eén van mijn eerste opdrachten was het schilderen van de picknickbankjes bij de Wild Waterval, waarbij ik leerde om de juiste hoeveelheid verf te gebruiken. Het was een hele goede oefening, want af en toe had ik nog ´zakkers´ of gebruikte ik te weinig verf. Inmiddels gebeurt dit bijna volledig op de tast”, vertelt Merle. Toen ze de verftechnieken nog beter onder de knie kreeg, mocht ze de spookhuizen induiken om schilderingen te maken voor Screams.

 

Venetiaans masker
De 20-jarige Merle omschrijft de schildering van 2Maskers als ´één van de leukste´ klussen voor Avonturenpark Hellendoorn. “We lieten ons inspireren door de stijl van Venetiaanse maskers, in combinatie met speelkaarten en het typische kleurenpalet.” Voor het masker paste ze het Trompe-l’œil effect toe, waarmee je optische illusies kunt creëren. “Met deze techniek wordt door middel van erg sterke schaduwen een diepte-effect gecreëerd.  Natuurlijk hebben we, om het zo spannend mogelijk te maken, bloedspetters bij het doodshoofd geschilderd”, vertelt ze enthousiast.

Famke en Merle ontvingen heel veel positieve reacties. “We genoten er elke dag van en kregen veel complimenten. Zowel van onze stagebegeleider als van onze CIBAP-docenten. In 2020 ging Screams vanwege corona helaas niet door, maar dit jaar konden onze vrienden en familie 2Maskers bekijken!”

 
×

WhatsApp Chat

×